مقایسه

تفاوت رم DDR3 و DDR4 در لپ تاپ

تفاوت رم ddr3 و ddr4 در لپ تاپ

پیش از پرداختن به تفاوت رم DDR3 و DDR4 در لپ تاپ خوب است بدانیم که: رم (Random Access Memory) حافظه کوتاه مدت، با قابلیت خواندن و نوشتن در رایانه است که به آن حافظه دسترسی تصادفی هم می گویند. وظیفه رم ذخیره موقت اطلاعات است بنابراین با هر بار خاموش و روش کردن کامیپوتر اطلاعات درون آن پاک می شود. رم تاثیر زیادی بر کارایی و سرعت کامپیوتر دارد.

تکنولوژی DDR (Double Data Rate) تحول بزرگی در حوزه کامپیوتر به وجود آورد و باعث افزایش سرعت چشمگیر در عملکرد سیستم‌های کامپیوتری شد. همانطور که از نام این تکنولوژی مشخص است، این رم ها قابلیت انتقال دو برابر داده را دارند، یعنی در هر کلاک پالس ۲ بیت داده را منتقل می کنند. این در حالی است که SDRAM ها فقط یک بیت را در هر کلاک پالس منتقل می کردند. در حال حاضر برتری زیادی متوجه DDR4 نیست. بسته به نرم‌افزاری که اجرا می‌شود، نتیجه گاهی به نفع DDR4 است و گاهی DDR3ها، پیشتاز هستند.

 

تفاوت رم DDR3 و DDR4 در ظاهر

مشخص ترین تفاوت ظاهری در رم‌ها DDR2 ،DDR3 و DDR4، محل شکاف بین پین ها است که به راحتی قابل مشاهده است. همچنین کانکتورهای رم های سری ۴ با رم های سری ۳ متفاوت است. رم‌های DDR4 دارای ۲۸۸ پین هستند در حالی که DDR3 تنها ۲۴۰ پین دارد. از نظر ابعاد هم رم های سری ۴ از رم های سری ۳ بزرگتر هستند.

تفاوت ظاهری رم ddr3 و ddr4 در لپ تاپ
تفاوت ظاهری رم ddr3 و ddr4 در لپ تاپ

تراکم و ظرفیت بالاتر

رم‌های DDR4 با افزایش تراکم و پشتیبانی از ظرفیت‌های بیشتر، یکی از مهمترین ضعف‌های رم DDR3 را پوشش داده است. تکنولوژی پیشرفته در رم‌های DDR4 به سازندگان اجازه ساخت استیک‌های ۴ تا ۱۶ گیگابایت را می‌دهد، در حالی که ظرفیت رم‌های DDR3 حداکثر ۸ گیگا بایت است.

برای مثال، اگر به سیستمی با ۱۶ گیگابایت حافظه نیاز داشته باشید، فقط  یک قطعه رم DDR4 لازم است. در حالیکه DDR3، نیاز به دو رم ۸ گیگابایتی کنار یکدیگر دارد که این مسئله باعث اشغال شدن اسلات‌های رم مادربرد می‌شود.

 

سرعت باس

سرعت باس در حالت استاندارد ۱۳۳۳ و یا ۱۶۰۰ مگاهرتز است که محدوده تبادل اطلاعات در DDR3 حدود ۸۰۰ تا ۲۱۳۳ مگاهرتز است در حالی که رم‌های DDR4 سرعت بسیار بالاتری نسبت به بهترین نوع رم‌های DDR3 دارند. در حال حاضر این سرعت برای رم‌های DDR4 بیش از ۴۲۶۶ مگاهرتز است. همچنین پهنای باند DDR4 نیز بالاتر بوده و این تفاوت به خوبی در بنچمارک‌ها قابل رویت است.

 

مصرف انرژی

رم های DDR4 مصرف ولتاژ پایین‌تری نسبت به نسل‌های قبل دارند. به طور کلی این بدین معناست که نرخ انتقال بالاتر در حافظه‌های DDR4 با ولتاژ پایین‌تری امکان‌پذیر بوده و سبب پایداری بیشتر سیستم می‌شود. ضمناً تکنولوژی پیشرفته در DDR4 خطرات ناشی از آتش سوزی و افزایش دما هنگام اورکلاک کردن رم را به حداقل می‌رساند.

DDR3 هنگام اجرا به ۱.۵ ولتاژ برق نیاز دارد، درحالی که DDR4 با ۱.۲ ولتاژ برق هم به کار خود ادامه می‌دهد. البته در مقیاس‌های بزرگتر این تفاوت به ۱۵ وات می‌رسد.

 

الگوریتم تازه سازی (Refresh Algorithm)

الگوریتم رفرش به زبان ساده یعنی اینکه رم چند بار خودش را رفرش می‌کند تا مطمئن شود برای زمان طولانی بیکار نبوده است.

رم‌های قدیمی‌تر DDR3 از دو الگوریتم رفرش متفاوت استفاده می‌کردند: AR (رفرش خودکار) و SR ( خود-رفرش). براساس سناریو و زمان‌بندی اعمال شده روی سیستم، رم بین این دو الگوریتم، سوئیچ می‌کند. این در حالی است که DDR4 به صورت خودکار و به طور فعالانه رفرش می‌کند تا اطمینان حاصل کند هیچ اطلاعات جدیدی در صف پردازش وجود ندارد.

 

تاخیر (Latency)

نرخ تاخیر یا زمان‌بندی حافظه، نشان‌دهنده میزان سرعت RAM در اجرای عملیاتی است که برای خواندن/نوشتن داده در حال ذخیره‌سازی، لازم است.

DDR4 پهنای باند بسیار بالاتری نسبت به DDR3 دارد. رم‌های DDR3 در فرکانس‌های بالاتر از ۲۴۰۰ مگاهرتز به مشکل برمی‌خورند.، اما رم DDR4 قابلیت کار با سرعت خواندن بسیار بالا در فرکانس ۳۲۰۰ مگاهرتز را دارد. رم‌های DDR3 قابلیت کار با سرعت نوشتن ۲۴۰۰ مگاهرتز را دارند ولی رم های DDR4 تا سرعت ۳۶۰۰ مگاهرتز نیز کار می کنند.

 

قیمت

با توجه به نوسانات ارز، قیمت به طور دقیق قابل بیان نیست، اما DDR4 قیمت بالاتری نسبت به DDR3 دارد. در صورتی که بودجه شما برای خرید و ارتقا محدود است، می‌توانید رم لپ تاپ دست دوم تهیه کنید، چرا که کارکرده بودن این قطعه تفاوتی در عملکرد آن ندارد اما از سلامت رم هنگام خرید مطمئن شوید.

رم دست دوم- تفاوت رم ddr3 و ddr4 در لپ تاپ

سوالات مطرح شده:

  • برای لپتاپ گیمینگ، DDR4 بهتر است یا DDR3؟
    مسأله این است که برای محاسبات به تأخیر کم و برای فشرده‌سازی به سرعت بیشتر نیاز است. تأثیر رم به عنوان یک حافظه، در فرآیند پردازش بسیار کم است. هر چه کارت گرافیک سریع‌تر پردازش کند، اثر تأخیر و سرعت رم آشکارتر خواهد بود. بازی‌ها می‌توانند وجه محاسباتی قوی‌تری داشته باشند و  می‌توانند با محاسبات کمتر، از داده بیشتری استفاده کنند. بنابراین در بازی‌ها، اگر تاخیر مدنظر باشد DDR3 مناسب است و اگر سرعت بالاتر مدنظر باشد DDR4 بهتر عمل می‌کند.
  • DDR4 هشت گیگابایتی بهتر از DDR3 شانزده گیگابایتی است؟
    اول اینکه برتری DDR4 در مقایسه با DDR3 بیشتر از لحاظ مصرف برق و تراکم ماژول است و نکته دیگر این است که DDR4 لزوما سریع‌تر از DDR3 نیست. اما امروزه بسیاری از بازی‌ها به فضای بیشتر از هشت گیگابایت نیاز دارند، در این حالت DDR4 گزینه بهتری است.
  • اسلات‌های DDR3 قابلیت پشتیبانی از رم‌های DDR4 را دارند؟
    هر نسل رم از شیارهای مخصوص خود بهره می‌برد، بنابراین هیچ راهی برای اتصال رم‌های جدید به اسلات‌های قدیمی و یا برعکس وجود ندارد.

در این نوشته به بررسی تفاوت رم DDR3 و DDR4 در لپ تاپ پرداختیم. دیجی هایکو تلاش می‌کند تا سوالات مشتریان و کاربران خود را در بخش هایمگ پاسخ دهد. جواب سوالات شما در بخش سوالات متداول لیست شده است و به مرور زمان به روز می‌شود.